ATELIER PEKA
Gerard Scholtenstraat 76
3035 SN Rotterdam
routebeschrijving
krysia.peka@gmail.com
tel: 010 - 4675308
Titel Krysia Peka


Zomerweek van 16 t/m 20 juli

5 dagen schilderen in Atelier Peka


schilderij Noordsingel

Portret en figuur tekenen en schilderen

Thema De Mens

Nadat de planten, bloemen en bomen en het dier een thema in atelier Peka zijn geweest, moet de mens toch zeker ook als kroon op de evolutie aan bod komen. We zoemen in op de mens als uiterlijke verschijningsvorm.

De Egyptenaren tekenden de mens als platte vorm omdat het ruimtelijk tekenen nog niet ontwikkeld was. De Grieken creëerden een ideaalbeeld van de mens. Altijd is er met het eigen beeld geworsteld in de kunst: van zwaar geromantiseerde schilderijen, zoals van Rubens, tot de rauwe naaktheid van Lucian Freud.

De portretkunst wordt vaak ervaren als het toppunt van kunnen. De magische werking die ervan uitgaat dit te beheersen, is voor velen een groot verlangen. Het menselijk lichaam met alle bewegingsvormen is een basis in de ontwikkeling van tekenen en schilderen. Het moet er ingeslepen worden. Modelteken is op alle kunstopleidingen een hoofdvak.

We gaan het deze week uitproberen. Iedere dag opnieuw een ander model. Schetsen, schilderen, korte en lange poses van de dagelijkse realiteit, van foto's, van elkaar en mensen buiten. Totdat we zijn ondergedompeld en ervan doordrongen zijn dat het niet magisch is, maar dat het kijken, KIJKEN, oefenen en registreren is. Voor de toeschouwer is het wel magisch; dat moet ook zo blijven.

We moeten er ook nog iets speciaals mee doen! Want het gaat vooral om je eigen tekening. Het model gaat weg, je inspiratiebron verdwijnt, en jouw werk blijft over. Het werk moet op zichzelf staan en boeiend zijn.
Daarover kan ik je een aantal vaardigheden leren in de zomerweek in mijn atelier.


Praktische informatie:

Je eigen thema
Naast het geboden programma heb je de ruimte om je eigen onderwerp te schilderen. Denk daar van tevoren al goed over na. Kies bijv. een kunstenaar die je inspireert of een thema waarmee je kan experimenteren.


Dagindeling en materiaal

Aanvang 10.00 uur
Lunch 13.00 uur
Nabespreking met drankje 16.15 - 17.00 uur
In de ochtend begeleid les, in de middag werkt u gedeeltelijk zelfstandig.

De lunch: een goed verzorgde lunch door Neline. Bij mooi weer onder de wilde kastanje op de binnenplaats.
Het basismateriaal: papier, verf en penselen, zijn inbegrepen. Speciale materialen moet je zelf aanschaffen, zoals een schildersdoek, geprepareerd papier. Als u eigen penselen heeft, is het raadzaam deze te gebruiken en te merken.


Kosten, aanmelden en wijze van betalen
De kosten zijn inclusief lunch en basismateriaal: €300,– voor vijf dagen, €186,– voor drie dagen, €130,– voor twee dagen.
Het model is 's ochtends aanwezig. De kosten van het model zijn niet in de prijs meegerekend. Dit wordt per keer hoofdelijk omgeslagen.
Aanmelden kan via de e-mail of door te bellen. U bent ingeschreven als u een bedrag van 50 euro heeft overgemaakt. Het restant betaalt u tijdens de cursus. U kunt ook het hele bedrag overmaken op banknummer 5549279.
Annuleren is mogelijk tot drie weken voor de start van de cursus. Bij onverwachte omstandigheden tijdens de cursus, waardoor uw deelname onderbroken wordt, wordt uw cursusgeld niet teruggestort. U ontvangt dan een tegoedbon voor de verloren dagen.

Wij hebben er zin in en wij verwachten een prachtige week.
Krysia en Neline


Atelier Peka
schilderij NoordsingelGalerie/Atelier Peka is een initiatief van beeldend kunstenaar Krysia Peka in het Oude Noorden van Rotterdam. In de galerie is een permanente expositie van haar werk.

Docent Krysia Peka volgde haar opleiding aan de academies van beeldende kunsten te Rotterdam en Amsterdam en aan de internationale academie te Salzburg.

Sinds 1986 exposeert ze regelmatig. Zij organiseerde cursussen landschapschilderen op de Waddeneilanden en in Frankrijk en was gastdocent in Berlijn, Kingston USA, Kaapverdië en Turkije. Zij was docent beeldende vorming in Rotterdam, Vlaardingen en Barendrecht.

Momenteel is zij docent aan de SKVR/Vrije Academie te Rotterdam.Atelier Peka, Tollensstraat 100a, 3035 NM Rotterdam, 010-4675308 of 06-20507155
www.krysiapeka.nl / krysia.peka@gmail.com